15 februari 2009

Tibériade in Congo

Tijd voor opheldering. Vanuit België bereikte ons het gerucht dat Yves in Antwerpen is verschenen. In onze parochie verspreidt zich dan weer dat Nele een zuster is en Yves haar oudere broer. Op de blog bleef het verdacht stil. We hebben namelijk net een verkwikkende week achter de rug bij de broeders van de Tibériade op een prachtige groene heuvel in de buurt van Kikwit.

De vijfhonderd kilometer naar Kikwit is over de weg een tocht van drie dagen. Daarom een binnenvlucht genomen. Vooraf te gast geweest bij de capucijnen in Kinshasa. We genoten er met volle teugen van onze eerste douche na 5 maanden. Daarna met broeder Luc een pizza gaan eten bij een echte Italiaan. Heerlijk!

Aan de kleine luchthaven van Kikwit worden we opgewacht door Sus Rens, een kranige pater jezuïet die 40 jaar in de brousse rondtrok. Een bijzondere man.

Ora et labora...

Ons verblijf bij de broeders van de Tibériade deed echt deugd. Onze ervaringen kunnen uitwisselen. En op hun ritme mogen meeleven. De vreugde en de broederschap, de eenvoud en de stilte,... Laudato si, o mi Signore!

Vijf keer per dag herbronnen in de kapel. San Damiano onder rieten dak.

Met frère Pascal bakte Nele heerlijk brood in de houtoven.

Samen met frère Cyrille met de hand zelfgebakken stenen op maat zagen. Echt monikkenwerk.
Dat een mens helemaal naar Congo moet trekken om te leren metsen...

Yves raakt ook daar niet afgekickt van zijn theologie-verslaving. Elke dag een dosis Hans Urs von Balthasar. (In ruil ontvingen we elke avond gratis wijsheid van frère Joseph over wat de kern is van missionaris zijn.)

Fauna en flora

Voordeel van het platteland. Elke dag fruitsla vers van de bananenboom.

Frère Benoit had naar de tuin gewezen. 'Geef dat maar water.' Vreemd, dachten we, kweken ze hier dorre palmblaren? Ijverig beginnen gieten. Achteraf ontdekten we dat dit eigenlijk afdakjes zijn om het tere groen te beschermen tegen de zon. (Omgekeerde principe van een serre. Tuinbouw leeft hier bij gratie van de schaduw.) De dorstigen bevonden zich een halve meter lager.
De spin Sebastiaan, het is niet goed met hem gegaan...