14 juni 2011

Mari voor Congo



Mari?

Spreek uit: Maa-ri. De naam is een vorm van Maria. Komt vooral voor in talen als het Bretoens, Fins, Estisch, Welsh en Hongaars. Over de oorsprong gaan de meningen uiteen. Gaat Maria terug op de Hebreeuws naam 'Miryam' ('bitter' in de zin van 'straf, sterk')? Of is het van oorsprong een Egyptische naam 'MRY' ('geliefde')? Of komt het van 'Maris', 'van de zee'?

Congo?

Zoals je verder op deze blog kan lezen, verbleven Mama Nele, Papa Yves en broer Jona twee jaar geleden in Congo. Daar zagen we hoe weinig toekomstkansen kinderen er hebben. We ontmoetten er drie kranige landgenoten die zich al ongeveer 40 jaar inzetten voor jongeren in Kinshasa. Hun projecten worden moedig gedragen door gedreven Congolese mensen. De wankele Congolese munt maakt echter dat de werking toch niet zonder extra buitenlandse dollars kan. (Lees ook: http://yves-nele.blogspot.com/2009/01/de-inflatie-van-de-okapis.html)

Een korte voorstelling:

- Zuster Lucy is zuster van Don Bosco in Sanga Mamba, de gemeenschap waar wij verbleven. Ze leidt een beroepschool voor tienermeisjes die analfabeet zijn. In vier jaar tijd leren ze lezen en schrijven, en de stiel van snit en naad - op de foto poseren ze in eigen werk. Nele gaf er twee jaar geleden - zie filmpje onderaan. En was onder de indruk van de toewijding van de leerkrachten.

- Père Pol is een salesiaan met een hart van goud. Elke dag staat hij paraat voor jongeren in een technische school, en in Maison Papy, een centrum voor dakloze (vaak verstoten) jongens. Iedere keer als we tot zijn gemeenschap wandelden, waren we verwonderd over zijn hartelijk onthaal. Boeiende verhalen over zijn werk zijn te lezen op de blog van een jonge vrijwilliger: http://www.maisonpapy.be/maisonpapy.html

- Mej. Françoise De Meyer is een dynamische Gentse. In de zomervakantie gaat ze naar dezelfde kapster als Nele. En zo ontdekten we dat ze in de jaren ’60 een secundaire school heeft opgericht voor meisjes. Motema mpiko, Lingala voor 'een waakzaam hart', is al jarenlang één van de beste scholen van Kinshasa. Ze werkt er elk schooljaar keihard met een hele ploeg gemotiveerde leerkrachten. Ze woont in het hart van Kinshasa, in een volkse wijk. En niet te vergeten: ze bakte er speciaal voor ons biefstuk met frieten.

We vertrouwen erop dat de centjes die via ons aan hen bezorgd worden, goed besteed zullen worden. We zijn altijd bereid tot verdere uitleg.

Mari dankt u!

Rek.nr. De Maeseneer-Gevaert: 893-5002152-24
Mededeling: ‘Mari voor Congo’