18 december 2008

Wist je dat...

… Congo het rijkste land ter wereld zou kunnen zijn?
(Koper, kobalt, diamant, goud, hout, olie,… à volonté.)

… het uranium voor de atoombom op Hiroshima afkomstig was uit de Belgische kolonie Congo?

… het landbouwpotentieel (80 000 000 ha) volstaat om minstens een half miljard mensen te voeden?

… dit jaar niettemin voor 250 miljoen dollar maïs, graan, rijst, suiker, vis, vlees, en zelfs maniok ingevoerd werd uit het buitenland (Europa, VS,…) om de 58 miljoen Congolezen te laten overleven?

… het land nu tot de tien armste landen ter wereld behoort? Huidig BNP/inwoner lager dan Afghanistan bijvoorbeeld; in 2007 scoorde volgens het IMF alleen Zimbabwe nog slechter. Op kaartje zijn de 15 zwakste landen zwart gekleurd. De rijkste in tinten van paars, roos en dan blauw.



... de foto's die Nele op onze blog toont dus geen realistisch beeld geven? De mensen willen hier alleen op hun paasbest poseren. En het is verboden om in het openbaar foto's te maken (staats-gevaarlijk!).

… de Congolese Nationale Radio en Televisie de debatten in het parlement live uitzendt?

… het hele land dan kan horen hoe de oppositie in schitterende redevoeringen brandhout maakt van het beleid?

… op diezelfde zender in prime-time vrouwenvoetbal wordt uitgezonden (vorige week nog de topper Frankrijk-Zuid-Korea)?


… Kinshasa, Kin voor de vrienden, in 19O8 een schamele tienduizend inwoners telde?

… momenteel na Caïro de grootste stad van Afrika is (7 à 8 miljoen inwoners)?

... de Europese Unie een project is gestart om van Kin la poubelle opnieuw 'Kin la belle' te maken? (Filmpje is de moeite: http://biopact.com/2007/05/cleaning-up-kinshasa-by-introducing.html.)

… uw Toyota Starlet, Mitsibishu Colt, Peugeot 205,… die in de jaren ’80 niet meer door de Belgische autokeuring geraakte, momenteel vrolijk vijftiendehands rondtuft in Kinshasa?

… de stickers van al lang gepensioneerde garagisten uit Wortegem, Broechem, Eine, Wondelgem… en de klassieker ‘Zeg niet te gauw, ’t is weer een vrouw’ echt wel kwaliteit waren? (Ze hangen er nog steeds op.)


… de Congolese Koning Ndoluvuala II exact 400 jaar geleden reeds een ambassadeur stuurde naar het Vaticaan? (Ndontoni Manuele Nsaku ne Vunda, bijgenaamd Antonius Nigrita, arriveerde op 3 januari 1608 en stierf enkele dagen later in Rome. Op foto grafmonument in de Santa Maria Maggiore.)

... de pastoor van Sanga Mamba in zijn preek van vorige zondag 'le Professeur Yves' als voorbeeld noemde van een hedendaagse Johannes de Doper?


… de Kinois het grootste bier ter wereld brouwen? (Een flesje Primus bevat 72 cl. - de locale Johannes de Doper heeft het op zijn verjaardag voor u getest.)

… zo dicht bij de evenaar de dagen altijd even lang zijn – van 6 uur ’s morgens tot 6 uur ’s avonds?

… onze hele kerstromantiek van licht in de donkerste dagen hier dus nergens op slaat?

… de zusters de advent aan de kinderen uitleggen als 'wachten tot de stroom terugkomt'? (Stroom noemen ze hier ‘lumière’.)

Links:
* over Antonius Nigrita:
http://www.mwinda.org/index.php?option=com_content&task=view&id=162&Itemid=1